Hvad betyder LCA?
En livscyklusvurdering, også kaldet LCA, dokumenterer den samlede klimapåvirkning igennem hele byggeprojektets levetid. Den omfatter alle faser fra lige fra produktionen af byggematerialerne til transport, drift og genanvendelsespotentiale.
Som en del af de nye krav, der træder i kraft d. 1. juli 2025, skal CO₂-aftrykket fra selve byggeprocessen fremover inkluderes og opgøres særskilt i klimaregnskabet - herunder bl.a. transport af materialer, affaldshåndtering og forbrug af energi og brændstof.
Byggeprocessen får en grænseværdi på 1,5 kg CO₂e/m²/år.
Hvad betyder de nye regler for dig som nybygger?
Med de nye regler skærper vi fokus på boligens klimaaftryk – uden at gå på kompromis med æstetik, funktionalitet og arkitektur. Vi sikrer, at dit hus holder sig under grænseværdien og rådgiver gerne, hvis du ønsker at reducere aftrykket yderligere.
Det bliver ikke nødvendigvis dyrere at bygge. Mange af de huse, som vi bygger i dag, vil allerede leve op til den nye grænseværdi, mens andre vil skulle tilpasses for at imødekomme kravene. Præcis hvordan, vil dog i sagens natur variere fra hus til hus.
Der er mange faktorer, som vægter i livscyklusvurderingen – og dermed også mange knapper vi kan skrue på. Måske skal vi finde alternative materialer eller lave en mindre tilpasning af konstruktionen. Den rigtige løsning afhænger af jeres prioriteter.
Derfor får du en tæt og individuel dialog med din byggerådgiver, som vil vejlede om forskellige muligheder. Sammen finder vi den løsning, der giver bedst mening for jer – både klimamæssigt og arkitektonisk.
Hvad har indflydelse på byggeriets LCA?
Her er nogle af de faktorer, som har størst indvirkningen på LCA-beregningen:
Materialer: Noget af det, som har størst betydning for livscyklusvurderingen, er valget af materialer. Særligt de tunge poster såsom facade, tagbeklædning og gulve har stor indflydelse.
Glasareal: Store glaspartier kan påvirke LCA-beregningen negativt, da glas er relativt ressourcekrævende at producere.
Konstruktion: Klimaaftrykket vokser i takt med størrelsen og kompleksiteten af byggeriets konstruktion. Jo flere vinkler, hjørner og spring, desto flere materialer og energi går der til byggeriet.
Vil du høre mere om dine muligheder?
Så kontakt os gerne for et møde, hvor vi kan tale jeres byggedrømme igennem.