Byg med ansvarlige materialer

Når vi taler om byggematerialer er den første rettesnor, at jo færre der anvendes, jo mere ansvarligt er det. Herefter gælder det om at benytte flest mulige miljøvenlige materialer. Det kan du gøre ved at vælge genanvendte materialer, naturmaterialer og materialer med en såkaldt EPD (miljøvaredeklaration), der dokumenterer materialets miljømæssige egenskaber. 

Vælger du materialer med en EPD, vil det påvirke dit nybyggeris livscyklusvurdering (LCA) positivt. Livscyklusvurderingen angiver husets samlede CO2-aftryk. Omvendt vil materialer uden en EPD trække ned - det gælder dog ikke for træ, der er anvender certificeringer som fx FSC og PEFC.

Det optimale valg i et miljøperspektiv er genanvendte materialer med en EPD.

Vælg det rigtige tag

Skal taget være fladt eller skråt? Tegl eller tagpap? Dit valg af tagkonstruktion handler om mere end arkitektur. 

Et fladt tag vil ofte have et mindre CO2-aftryk end et skråt saddeltag, hvis den rigtige tagpap er anvendt. Det skyldes ganske enkelt, at et fladt tag kræver færre materialer. Det vægter positivt i husets livscyklusvurdering. Omvendt er levetiden på et saddeltag typisk længere.  

Du kan også vælge et grønt tag (sedumtag) med planter som tagbelægning. Sammenlignet med mange andre tagmaterialer er det også en miljøvenlig løsning. 

Udstyrer du taget med solceller, kan du styrke husets grønne profil. Det kan tilmed gøres utrolig diskret på et fladt tag. 

Facader der holder

Facaden er vigtig for æstetikken, såvel som klimaregnskabet.

Mursten har den fordel, at de holder rigtig mange år og ikke kræver særlig meget vedligehold, særligt hvis opfører huset med overdækninger eller udhæng, som beskytter mod fx slagregn. I Danmark har vi desuden en lang og stolt tradition for brugen af netop mursten. Derfor produceres alle de sten, vi benytter os af, også i Danmark. Det betyder blandt andet, at de ikke skal transporteres særlig langt. Det mest miljøvenlige er at få huset opført i genbrugssten, hvilket også er en mulighed hos Menzer & Kristensen. 

Du kan også beklæde dele af facaden med certificeret træ. Udover de æstetiske egenskaber i samspillet med murstenene tæller det positivt i husets livscyklusvurdering (LCA).