1. Skab det rette lysindfald

Vil du vågne op med solen i ansigtet? Eller have mulighed for at nyde solnedgangen fra et særligt sted i huset? Find soluret frem, og tænk over, hvilken retning vinduerne skal vende. Sydvestvendte vinduer giver fx den største mængde lys i de timer på dagen, hvor de fleste af os er hjemme. Nordvendte vinduer giver slet ingen direkte sol. 

Form og størrelse på dine vinduer har også betydning for mængden af lys. Jo højere eller højt placerede dine vinduer er, jo mere lys lukker de ind. Ovenlysvinduer giver det største lysindfald og kan fx være fantastiske til at trække lys ind i et badeværelse placeret midt i huset.

2. Udnyt udsigten

Har du en smuk have eller udsyn til vild natur, så sørg for at udnytte udsigten, fx med brede panoramavinduer eller et sansevindue med indbygget siddebænk.

For hvert værelse bør det overvejes, hvor udsigten er bedst og lyset kommer fra. Men husk også at tænke over indkig fra naboer og forbipasserende, hvis du vil undgå at føle dig udstillet. Her kan det være en løsning at placere vinduerne lidt højere eller i en vinkel, så der ikke er direkte indkig til fx sofagruppen.

3. Skab sammenhæng

Skab system og balance i husets udtryk ved at lade forskellige typer af vinduer gå igen flere steder i huset.  Skab helhed i husets udvendige indtryk ved at matche farven på vinduerne med andre udvendige overflader. På billedet her er vinduerne for eksempel matchet med hoveddøren og inddækningerne i bruneret alu.

Indvendigt har farven på karmene også stor betydning. Farvede karme indrammer udsigten og får vinduet til at træde tydeligere i karakter, hvorimod hvide karme skaber en blødere overgang.

Tænk også over farven på fugen, som har stor indflydelse på helhedsudtrykket.

4. Tænk over vinduets funktion

Overvej, hvad dine vinduer skal bruges til. Skal de udelukkende sikre lysindfald og udsigt, eller er det vigtigt, at de også kan åbnes? Skal der i virkeligheden være en glasdør, fordi det kunne være rart med en ekstra udgang til den del af haven? Eller et skydedørsparti, så du kan åbne helt op og lade ude- og indeliv smelte sammen på de lange sommerdage?  

På billedet er der sat skydedøre i det store vinduesparti ud mod terrassen. Læg også mærke til, hvordan placeringen af vinduer kan være med til at åbne huset ved at skabe lange gennemkig på tværs af huset og ud til haven. 

5. Sørg for udluftningsmuligheder

Et godt indeklima kræver god ventilation. Tænk over at placere dine vinduer og døre, så du kan lave gennemtræk og sikre en god luftcirkulation i hvert rum – også selvom de fleste nybyggerier i dag er forsynet med mekanisk ventilering. Sørg fx for at fordele de oplukkelige vinduer på flere sider af huset. 

Ovenlysvinduer er også særdeles effektive til udluftning som her på billedet, hvor de foruden at skabe et smukt lys på badeværelset gør det nemt at lukke damp og fugt ud efter et bad.